M贸wimy NIE 偶ywym prezentom !

馃敺 Kochani馃敺
Ka偶dego roku przed 艣wi臋tami馃巹 pojawia si臋 w mediach temat zwierz膮t jako wyj膮tkowych prezent贸w馃巵. Uwa偶amy, 偶e ka偶dy g艂os jest potrzebny, by u艣wiadomi膰 jak najwi臋cej os贸b- my zdecydowanie takiemu pomys艂owi m贸wimy NIE鉂楋笍. Temat ten wi膮偶e si臋 z p贸藕niejszymi, cz臋sto bardzo strasznymi skutkami- w szczeg贸lno艣ci dla zwierz膮t, kt贸re po kilku miesi膮cach, czasem roku, staj膮 si臋 po prostu ofiarami takiego pomys艂u馃槥.
W Internecie ju偶 od dawna kr膮偶y wiele og艂osze艅 o sprzeda偶y ma艂ych szczeniak贸w- o tym, jakim wyj膮tkowym i idealnym prezentem b臋d膮. Cz臋sto s膮 to og艂oszenia pisane w spos贸b, aby sprawi膰 wra偶enie, 偶e szczeniaczki te urodzi艂y si臋 w domach prywatnych, czy u bardzo dobrych w艂a艣cicieli鈥 przeurocze zdj臋cia, promocyjne ceny robi膮 swoje- handel psami kwitnie, jednak og艂oszenia te nie maj膮 prawie nic wsp贸lnego z rzeczywisto艣ci膮.
W emocjach, podejmujemy decyzj臋 o kupnie pi臋knego szczeniaczka馃惄- przychodz膮 艣wi臋ta, prezent si臋 uda艂 i jest trafiony! Wszyscy s膮 zauroczeni malutk膮, puchat膮 kuleczk膮鈥 ale tylko przez chwil臋, bo po pierwszej fali euforii, okazuje si臋, 偶e ta kuleczka, ma swoje potrzeby- wymaga opieki, psoci, trzeba zabiera膰 j膮 do weterynarza, wyprowadza膰 na spacery鈥 do tego, po kilku miesi膮cach okazuje si臋, 偶e ta ma艂a kuleczka, cho膰 mia艂a by膰 miniaturk膮 jakiej艣 艂adnej rasy, ro艣nie coraz wi臋ksza i wi臋ksza. Pisali艣my o pseudo-hodowlach, przestrzegali艣my przed handlarzami, przed podejmowaniem pochopnych decyzji鈥 bo ca艂y problem bierze si臋 w艂a艣nie z naszej nieodpowiedzialnej decyzji.
Gdy 艣wi臋ta mijaj膮, telefony do fundacji i schronisk si臋 urywaj膮- czy przyjmiemy szczeniaka, czy zabierzemy podrzuconego psa, czy zareagujemy, bo po wiosce pa艂臋ta si臋 bezpa艅ski piesek, czy zajmiemy si臋 leczeniem, bo w lesie znaleziono konaj膮cego malucha… I tak, zaczyna si臋 okres po艣wi膮teczny, czyli okres tragedii wi臋kszo艣ci ps贸w, kt贸re by艂y przecudownym 偶ywym prezentem, jeszcze chwil臋 temu 鈽. Wiele ju偶 zosta艂o powiedziane na temat 偶ywych prezent贸w, ale jak wida膰 wci膮偶 za ma艂o鈥. Bo co roku, smutne scenariusze si臋 powtarzaj膮. Ludzie i tak zawsze my艣l膮, 偶e w ich przypadku b臋dzie inaczej, 偶e ich prezent b臋dzie trafiony, 偶e sprawi komu艣 najwi臋ksz膮 rado艣膰鈥. Jednak mo偶e si臋 to okaza膰 bardzo mylne!
Je偶eli kto艣 naprawd臋 b臋dzie chcia艂 psa- musi sam podj膮膰 decyzj臋 o jego zakupie b膮d藕 adopcji馃檪. Musi t膮 decyzj臋 podj膮膰 z pe艂n膮 艣wiadomo艣ci膮 i odpowiedzialno艣ci膮- musi tego psa wybra膰. Nie uszcz臋艣liwiajmy kogo艣 kosztem 偶ywego zwierz臋cia- to musi by膰 艣wiadoma i przemy艣lana decyzja osoby, na kt贸rej odpowiedzialno艣膰 za danego zwierzaka spocznie!
A wi臋c tak jak co roku, prosimy o udost臋pnienie dalej tego wpisu鈥 niech te 艣wi臋ta, b臋d膮 szcz臋艣liwe r贸wnie偶 dla zwierz膮t馃挄