Interwencja pod Wroc艂awiem

Kochani馃槗
W ubieg艂y pi膮tek, interwencyjnie trafili艣my do miejsca, gdzie zobaczyli艣my, jak wygl膮da namiastka piek艂a馃様.
Las, pomi臋dzy drzewami droga, d艂uga droga, prowadz膮ca do ogromnego kompleksu 艣wie偶o co wybudowanych hoteli i padok贸w oraz stajni, tworz膮cych niczym inny 艣wiat ukryty za os艂on膮 lasu…
Wychodz膮c z samochodu, na chodnik wy艂o偶ony kostk膮, naszym oczom ukaza艂 si臋 niezapomniany widok- Pi臋kne stajnie, zagrody, padoki, ci膮gn膮ce si臋 a偶 po horyzont- a na nich wiele koni, kuc贸w, k贸z i lam… 馃悤馃惔馃惐馃悎
Obraz niczym z bajki, jednak to, co prze偶ywa艂y tam zwierz臋ta, z pewno艣ci膮 scenariuszem bajki nie by艂o…馃槳
Tu偶 przed ca艂膮 zabudow膮, na ziemi obok obornika, le偶膮cy na podziurawionym kartonie, od rana konaj膮cy, jeden z tamtejszych koni, walczy艂 o swoje 偶ycie… nie wiemy, co dzia艂o si臋 z Nim wcze艣niej, jednak jego stan sam o jego w艂a艣cicielu opowiada艂- ranny, obtarty, sztywny od skurczy, z szeroko otwartymi oczami, walczy艂 o ka偶d膮 kolejn膮 minut臋 偶ycia. Mimo Naszych wsp贸lnych dzia艂a艅, jego stan si臋 nie poprawia艂, ko艅 coraz bardziej cierpia艂- postanowili艣my u艣mierzy膰 jego b贸l raz na zawsze, aby nie musia艂 si臋 ju偶 dalej m臋czy膰- 艣mier膰 w jego przypadku, z tak dynamicznie pogarszaj膮cym si臋 stanem, by艂a nieunikniona馃槬.
Niesprawiedliwo艣膰… dosi臋ga Nas wszystkich. Zwierz臋ta r贸wnie偶 i tak samo bole艣nie. Tu偶 za laskiem, na jednym padoku, gdzie sta艂o dwadzie艣cia pi臋knie l艣ni膮cych si臋 kucyk贸w, wykarmionych z nieograniczonym dost臋pem do siana, tu偶 zza ogrodzenia, wyg艂odnia艂ym wzrokiem obserwowa艂o stado innych kucyk贸w, ale tylko z nazwy by艂y kucykami. Wygl膮da艂y one bowiem jak wieszaki, same ko艣ci i cieniutka sk贸ra, bez grama t艂uszczu… Dlaczego jedne zwierz臋ta tego samego w艂a艣ciciela by艂y przyk艂adem idealnie zadbanych koni, a drugie wr臋cz kona艂y z g艂odu i z艂ej opieki? Tego nie wiemy, lecz nie to by艂o dla Nas najwa偶niejsze.
Najwa偶niejsze by艂o dla Nas dobro zwierz膮t.
Z tego otoczonego okropn膮 aur膮 miejsca, zabrali艣my razem z fundacj膮 Centaurus dwa doros艂e konie, kilka kucyk贸w oraz os艂贸w i przewie藕li艣my je do o艣rodka w Szczedrzykowicach pod Legnic膮 . Dostan膮 one teraz wszystkiego, czego potrzebuj膮.
Pomimo interwencji, Panie, kt贸re opowiedzia艂y Nam o dramacie tych zwierz膮t, nie przesta艂y p艂aka膰… spojrzenia tych konaj膮cych koni… przeszywaj膮 ca艂ych Nas.
Takie wspomnienia, r贸wnie偶 w Naszych sercach, pozostan膮 na zawsze.
Po takich prze偶yciach, jeszcze odwa偶niej staniemy do walki w obronie zwierz膮t!
Nie pozw贸lmy, aby odchodzi艂y w takich m臋czarniach, po cichu, bez jakiejkolwiek pomocy…馃槩
Do udzia艂u w interwencji zaprosi艂a nas Fundacja Centaurus, z kt贸r膮 wsp贸lnie przeprowadzili艣my odbi贸r zwierz膮t, do nich teraz zosta艂y przetransportowane wszystkie odebrane konie, gdzie聽 zapewnione zostanie im odpowiednie leczenie.

Obraz mo偶e zawiera膰: 1 osoba, ko艅 i na zewn膮trzObraz mo偶e zawiera膰: ko艅, drzewo, na zewn膮trz i przyrodaObraz mo偶e zawiera膰: co najmniej jedna osoba i na zewn膮trz